Behoud Statenvertaling
De GBS wil de taal van de Bijbel ook duidelijk de taal van de Bijbel laten. Daarom worden woorden als ‘wedergeboorte’, ‘rechtvaardigmaking’ en ‘heiligmaking’ niet vervangen door hedendaagse woorden. Toen de Bijbel gereedkwam, was de gebruikte taal ook niet de taal van het volk. De taal van de Bijbel was een verheven taal. Er ligt een belangrijke taak voor ouders en onderwijzers om kinderen vertrouwd te maken met de verheven bijbeltaal.
Wel heeft de GBS in 2019 een Bijbel uitgegeven waarin onderaan de pagina synoniemen bij verouderde woorden worden weergegeven. Onze tekstcommissie heeft naar deze synoniemen diverse jaren onderzoek gedaan. Het dagelijks bestuur gaf in 2018 in het juni- en septembernummer van StandVastig een toelichting op de aanleiding tot en de totstandkoming van deze uitgave.
Voorzichtigheid is geboden, omdat vervanging van woorden vergaande gevolgen kan hebben. Bij de revisie van de Duitse Lutherbijbel (1984) werden vele woorden vervangen, maar een Duitse taalkundige verklaarde in een beoordeling van genoemde editie: ‘Liever leren en onderwijzen, verklaren en uitleggen, dan vernieuwen en vervangen.’ En een Duitse theoloog waarschuwde: ‘De veel grotere zorg moet zijn, dat, terwijl wij aan woorden winnen, de zaak schade lijdt.’
De Bijbel met de kanttekeningen
Van groot belang is in dit verband dat er bij de GBS Bijbels te koop zijn waarin naast de bijbeltekst de volledige kanttekeningen zijn opgenomen. Het is een uitgave in één band. De Kanttekeningenbijbel is verkrijgbaar in verschillende formaten. Om ook jongeren te stimuleren tot het gebruik van de kanttekeningen, werkt de GBS momenteel aan een hertaling van de kanttekeningen. Het is de bedoeling deze op te nemen in een Studiebijbel.
De kanttekeningen vormen een wezenlijk deel van de Statenvertaling. Juist met het oog op de huidige ontwikkelingen in de theologie zijn de kanttekeningen van het grootste belang. De bijbeltekst is een getrouwe vertaling van de grondtekst; in de kanttekeningen van de Statenvertalers wordt een toelichting en uitleg gegeven.
Het uitgeven van de Bijbel met de kanttekeningen is van groot belang. Prof. G. Wisse (1873-1957) schreef er destijds het volgende over: ‘Laat nu de Bijbel met de kanttekeningen gebruikt worden in de samenkomsten van gemeente en verenigingen en vooral bij de dagelijkse huisgodsdienstoefeningen, vooral na de maaltijd. Lees bij elk gedeelte ook de kanttekeningen. Hierdoor zult gij uw kennis van Gods bijzondere Openbaring zeer verrijken. Lees nooit anders, dan onder biddend opzien tot den Koning der Kerk, of de Heilige Geest, Die de Auteur der Heilige Schrift is, deze ook in uwe harten moge lezen, verklaren en toepassen. Terug naar Gods Woord, dat is de enige zuivere wegwijzer in deze ontwrichte tijden.’