Bijbelverspreiding Moldavië

Bijbelverspreiding Moldavië

‘Mag ik alstublieft een Bijbel krijgen?’ Deze vraag kregen de zendingswerkers van stichting Caritate in Moldavië van een meisje van 12 jaar.

Ze wil heel graag wat meer van God en de Heere Jezus weten en tijdens een tieneravond van de lokale kerk had ze gehoord dat dit kan door de Bijbel te lezen. Hoe prachtig is het om zo’n vraag van een jong meisje te krijgen. 12 jaar en dan nog nooit zelf in een Bijbel hebben kunnen lezen. Via de GBS kreeg stichting Caritate honderden Bijbels om in Moldavië te verspreiden, en de honger is groot. In Moldavië is ruim 96% van de bevolking oosters-orthodox gelovig. Ze geloven in God, ze geloven in de schepping, in het offer van de Heere Jezus aan het kruis, en zo verder. Maar de Bijbel zelf lezen, dat gebeurt bijna niet. De orthodoxe priester leest de Bijbel en onderwijst de mensen hieruit. Helaas gaat dit gepaard met veel on-Bijbelse tradities, leringen en heiligenverering.

De lokale kerk zet zich ervoor in om de mensen te stimuleren zélf de Bijbel te gaan lezen. De mensen zijn meestal erg enthousiast en nieuwsgierig om dus ook zelf eens in de Bijbel te gaan lezen. Wel is er vaak het probleem dat ze geen leesbril hebben, maar ook deze krijgen ze van de stichting, zodat ze in Gods Woord kunnen gaan lezen.

Tijdens een van de reizen naar Moldavië in april dit jaar kwamen de medewerkers van Caritate in een dorpje een vrouw tegen, en boden haar een Bijbel aan. Ze vertelde vol enthousiasme dat ze in de winter een Bijbel had gekregen van de kerk, en ze had hem al bijna uit! Ook haar man kwam aanlopen en hij vertelde vol passie dat hij bij Jeremia aangekomen was, ‘een zeer interessant en mooi boek’, zei hij. Uiteraard zijn deze mensen uitgenodigd om zondag naar de kerkdienst te komen, en de medewerkers van Caritate zien ernaar uit dat God dit werk wil zegenen in hun harten.